Prof. Dumitru Cristina - ed. socială, clasa a VIII-a A / B, tema 2 - săptămâna 23-27.03


Lecția transcrisă pe caiet
Dreptul la proprietate. Calitatea de proprietar. Încălcarea dreptului de proprietate
Dreptul la proprietate= dreptul unei persoane, familii sau instituții de a stăpâni bunuri
Calitatea de proprietar asupra unui bun se dobândeşte prin cumpărare, donaţie sau moştenire.
Dreptul la proprietate presupune :
-Drept de posesiune
- Drept de dispoziție
- Drept de utilizare
- Drept de uzufruct
Dreptul la proprietate îi permite proprietarului să posede bunuri, să le utilizeze, să ia decizii în legătură cu destinaţia lor, să se bucure de roadele unei proprietăţi.
Formele proprietății:
-         Proprietatea privată- particular individuală
                                -asociativă
-         Proprietatea publică
-         Proprietatea mixtă




APLICATIE

Constituţia României - ARTICOLUL 44: Dreptul de proprietate privată

(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.
(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.
(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.
(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.
(Constituţia României 2003)
CERINȚE (rezolvate pe caiet, după ce ați transcris lecția):
1.                  Cum este garantat dreptul la proprietate?
2.                   Definiți noțiunea de Constituție.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Temă clasa a VIII-a

Lecţie ed. socială 2 clasa a VI-a

Lecţie Ed. Socială clasa a VII-a